Advies

Bent u op zoek naar professioneel advies? Wij staan graag voor u klaar.

Advies in het onderhouden van fruitbomen

Het telen van fruit. Of het nu hobbymatig als liefhebber is, of als beroepsmatig fruitteler. Het vraagt behoorlijk wat kennis om daarmee resultaten te bereiken. Niet alleen een regelmatig fruitdragende boom als resultaat, maar ook een fruitboom die vanaf het planten goed gedijt. Een fruitboom laten uitgroeien tot een volwassen exemplaar is op zich al een sieraad. Zo’n vitale boom is het beoogde resultaat. Met name een uitgegroeide hoogstam fruitboom is een sieraad voor uw tuin en een icoon in het landschap!

Om dit resultaat te bereiken na het planten van een fruitboom, is specialistische kennis nodig. Specialistische kennis op het gebied van:

  • De geschikte boomvorm

Er zijn verschillende fruitboom vormen mogelijk. Afhankelijk van het ras bestaat de keuze uit een leivorm, laagstam, struikvorm of hoogstam.

  • De standplaats

Kan de fruitboom wel op een bepaalde plek geplant worden? Welke tekortkomingen kan een boom hebben op die plek? Hoe kan dit opgelost worden en wat is daarbij nodig?

  • De juiste onderstam (het wortelgestel)

Is een hard- of zwak groeiende onderstam geschrikt voor dit ras? Waar moet rekening mee gehouden worden in het verloop van de groei?

  • Verschillende rassen

Welk ras heeft de voorkeur? Kan dit ras goed groeien op de gekozen standplaats? Wat is de ziektegevoeligheid? Wanneer is het juiste oogsttijdstip en hoe werkt de kruisbestuiving?

  • Bemesting en verzorging

Ook de bemesting en verzorging is cruciaal voor een gezonde en vitale boom. Met name het op de juiste manier snoeien bepaald uiteindelijk de levensduur en de kwaliteit van de fruitboom.

  • Gebruik

Is het fruit geschikt om uit de hand te eten, of toch beter om te stoven? Is het fruit geschikt om te drogen of misschien geschikt voor het maken van sappen of wijn & cider?

 

Veel van deze vragen zijn belangrijk om te stellen als het gaat om fruitteelt. Wij beschikken over een ruime mate van kennis op het gebied van fruitteelt. Enerzijds door ruim 35 jaar praktijkervaring met het telen van fruit, anderzijds door het volgen van opleidingen. Daarnaast beschikken we over een schat aan literatuur over de fruitteelt. Deze kennis passen wij dagelijks toe.

Met al deze ervaring kunnen wij u adviseren met betrekking tot alle aspecten van de fruitteelt. Aarzel dan ook niet om met ons contact op te nemen voor een professioneel en degelijk advies!