Fruitladder

Bent u op zoek naar een fruitladder? Dan bent u bij ons op het juiste adres.

Fruitladder voor de snoei…

Hoogstam fruitbomen zijn door hun formaat vaak moeilijk bereikbaar. Een juiste fruitladder is dan ook noodzakelijk voor het jaarlijkse onderhoud. Denk aan snoeien of plukken. Tijdens het snoeiseizoen werken wij er dagelijks mee. De fruitladder is dan ook onmisbaar voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Wij bieden deze aan in diverse lengtes. De lengte van een fruitladder drukken wij uit in “het aantal sporten”. De sporten zijn de “voet treden” en zijn ongeveer om de 30 centimeter bevestigd.

… of voor de pluk!

Naast de jaarlijkse snoei is het ook van belang dat het fruit geplukt wordt. Het gewicht van de appels en peren op een tak kan in de loop der tijd behoorlijk toenemen. Door het fruit op tijd te plukken wordt de tak minder lang belast en zal deze minder ver doorbuigen. Hierdoor kan een tak langer in stand gehouden worden. Naast het feit dat dit bijdraagt aan de vitaliteit van de fruitboom, bespaard dit ook weer werk tijdens de snoeiperiode. Daarnaast is het met betrekking tot ongedierte beter om (rottend) fruit niet in de boom te laten hangen. Onder het kopje ongedierte vindt u meer informatie over hoe u uw fruitboom hiertegen kunt beschermen.

Materiaal

De fruitladder mag dan tweedehands zijn, maar de kwaliteit is ongekend goed. Met het juiste onderhoud en de jaarlijkse keuring kan de levensduur dan ook oplopen tot in de tientallen jaren. De oudste die wij hebben is van voor de tweede wereldoorlog… en nog steeds in gebruik! De strengen (waar de sporten / treden aan bevestigd zijn) zijn gemaakt van de Noorse Spar. De sporten zijn gemaakt van kersenhout.

Voordelen hout t.o.v. aluminium 

Vele soorten fruitbomen zijn gevoelig voor ziektes, zoals vruchtboomkanker. Deze ziektes ontstaan sneller door beschadigingen aan de fruitboom. De meeste aluminiumladders laten snel wonden achter vanwege de wat hoekige en scherpe vormen. De houten fruitladder daarentegen beperkt dit risico enorm. Ook om deze reden werken wij alleen met originele fruitladders, om de risico’s op beschadigingen zo veel mogelijk te beperken.

Daarnaast is de originele fruitladder degelijker in gebruik. Onze ervaring leert dat wanneer je op een hoogte van bijvoorbeeld 6 meter snoeit, de houten fruitladder prettiger werkt. Door het gewicht sta je steviger in de boom en dit maakt het werk makkelijker en veiliger. Bovendien is het historische karakter van de originele fruitladder een ware toevoeging aan een hoogstamfruitboomgaard.